Column: RvO en ‘Big Five’

Column : Heracles – Ronde van Overijssel – Big Five – FC Twente – Eurosped TVT

bron: speciale krant Ronde van Overijssel 4 mei 2013

Ik herinner mij nog de ‘calimero-song’ door een deel van de FC Twente aanhang – “wij zijn groot en jullie (Heracles Almelo!) klein”. Jan Smit zal het op de VIP tribune van de Grolsch Veste met gekromde tenen aangehoord hebben – “dat zullen we nog wel eens zien”. De ‘calimero-song’, een klassieker die de underdog uitdaagt tot grootse prestaties. Jan Smit, verpersoonlijking van de Griekse halfgod Heracles. Een halfgod met een missie, twaalf grote en tal van kleine werken, op weg naar de status van onsterfelijkheid. En de Heracliden volgen, in steeds grotere aantallen. Twee landstitels,de geplande bouw van de nieuwe Arena, het uitrollen van de Ten Cate kunststof grasmat over de hele wereld. Ja, Almelo en omgeving zijn trots. Over kansen gesproken in het kader van city-marketing. Heracles als vrijwel onuitputtelijke inspiratiebron.

Onlangs een felle reactie van voorzitter Jan Bakker van de Ronde van Overijssel (RvO) via dagblad Tubantia. De ‘Big Five’ (Triathlon Holten, FBK Games Hengelo, CSI Twente, Enschede Marathon en Military Boekelo-Enschede) claimen een heuse breinpositie. Bereiken wordt beraken. Dat kan (beoogd) positief zijn, maar ook anders vallen. Jan Bakker heeft gelijk. Ik was er bij, 28 april 1998, de themabijeenkomst ‘de meerwaarde van samenwerking’. De RvO zette het idee op de agenda en dus is het wrang dat de RvO en andere topsportevenementen van internationale allure, bijvoorbeeld ook de Grand Prix motocross Markelo, (nog) geen partij zijn. Toch ben ik overtuigd van de goede bedoelingen van de bestuurders van de ‘Big Five’ en is de keuze voor samenwerking binnen de regio Twente op zich al opmerkelijk en vooral betekenisvol, het eigen erf ontstegen! Maar ik begrijp Jan Bakker, zoals ik Jan Smit begrijp en ook weet van de pijn bij (voormalig) vrouwen volleybal Heutink-Pollux toen FC Twente na aanvankelijke avances (omni topsport gedachte) bij een belangstellende reactie vanuit Oldenzaal vervolgens de boot afhield.

Maar toch, altijd is er ook weer glans, een reactie die volgt op de ‘calimero-song’ -“dat zullen we nog wel eens zien”. Heracles heeft de toon gezet. Eurosped TVT (voorheen Pollux) volgde. De topsport boulevard Almelo wordt uitgerold. En we koppelen op enig moment de opening van het toeristisch seizoen Twente – Open Huis/ ‘Lös Hoes’-  aan Overijssels’ Mooiste, elk eerste weekend van mei. Over promotie en economisch belang gesproken! Zeker weten dat Jan Bakker c.s. dan wel (mogen) aanschuiven bij de ‘Big Five’.

Geert Jan Bittink – stichting SteunJeClub.nl -reacties: info@steunjeclub.nl

My beautiful picture  My beautiful picture

Groep 3 Heutink Pollux - VC Weert, play off finale, 1-3, VC Weert landskampioen

Motocross Markelo juli 2012 104 gpmotocross-markelo_132a

Team Specialized Ladies Tour 2012 082 2010 Kirsten Wild wint etappe Ladies Tour in Diepenheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s